Translate

сряда, 21 юли 2021 г.

Вариант за лечение на множествена склероза от BioNTech

BioNTech на 7 януари обяви чрез публикуция в научното списание Science едни предклинични данни за използване на иРНК технология срещу автоимунни заболявания. 

Основателят на BioNTech - доктор Угур Шaхин (Uğur Şahin)  и неговият екип, са започнали изследвания върху мишки, за лечение с иРНК, кодираща автоантиген, свързан с множествената склероза. 
 
Резултатите от изследванията до момента са хубави. Симптомите на множествена склероза при мишките, които били сериозно окъсали, станали по-леки. А при една част от тях, при които имало само наченки на множествена склероза, заболяването изобщо и не се развило.

Чрез разработваното от BioNTech лечение, имунната система се приучава да толерира определени белтъци - автоантигените. Тези белтъци в противен случай предизвикват имунен отговор, водещ до поражения на миелиновата обвивка.

Другото, което много ми допадна като новина в тази връзка е, че при прилагането на иРНК технологията не се използва потискане на нормалната имунна защита на организма. Това означава, че имунната система ще си продължи да реагира на патогени и няма да има поява на уязвимост към други видове болести.

Думите на доктор Угур Шaхин (Uğur Şahin) във връзка с новата разработка на лечение са следните: "С подхода на РНК терапията ние индуцираме образуването на имунни клетки, които имат защитен ефект, така че тъканта да не бъде атакувана".

Има го обаче моментът, че този вариант за лечение е още в твърде ранна фаза. И това, което действа супер при мишките, не се знае дали ще действа така добре и при хората. Остава да почакаме да се проведат всички необходими изследвания и ще се знае повече. 

Като цяло, доволна съм, че в момента има като че ли някакъв бум в желаещи да изследват всевъзможни начини на лечение на множествената склероза. Все някои от тези изследвания накрая ще доведат и до положителен резултат. Единственият недостатък е, че няма как да стане бързо. Но пък ще почакаме. А до тогава трябва да се лекуваме с каквото има, за да се запазим колкото може по-здрави!

Автор: dream

https://www.facebook.com/mn.skleroza

Няма коментари:

Публикуване на коментар